17 decembrie 2024

Sarbatorile publice legale sunt un bun prilej pentru orice angajat sa se odihneasca si sa isi incarce bateriile pentru alte zile pline la locul de munca. In Romania avem 15 sarbatori publice legale dispuse pe tot parcursul anului, cu multe “punti” facute ori de cate ori e nevoie si oportun. Dar sunt si tari unde sarbatorile legale de peste an sunt atat de multe incat parca nu se mai termina niciodata…

Sarbatorile publice legale sunt zilele date libere de la stat pentru toti cei care lucreaza in sectorul bugetar. Ele sunt trecute in Codul Muncii si trebuie respectate neaparat de catre angajatori. 5-7 zile de sarbatoare publica pe an merg, dar cand ai peste 30 deja te gandesti ca s-a exagerat. Si nu s-a exagerat deloc mai ales in tarile cu diversitate culturala si calendare complicate, religii complicate. Iata care ar fi tarile cu cele mai multe sarbatori legale recunoscute si respectate:

Myanmar. Myanmar este o tara aflata in Sud-Estul Asiei, are o populatie de peste 54 de milioane de oameni si se poate lauda cu 32 de sarbatori publice pe an, cu sarbatori si vacante care dureaza si 5-8 zile. Pe langa sarbatorile obisnuite religioase mai exista si zile istorice, sarbatori legate de istorie, Ziua Independentei, 4 ianuarie, Ziua Rezistentei, 27 martie.

Nepal. Aflata aproape de muntii Himalaya, Nepal e o tara localizata intre India si Tibet, teritoriul sau se extinde la peste 800 km de la est la vest si peste 240 km de la nord la sud. In Nepal sunt 30 de sarbatori publice legale pe an, zilele lucratoare in Nepal sunt sase si nu cinci ca in multe alte state. Cultura diversa, la fel ca si in cazul Myanmar, contribuie la numarul atat de mare de sarbatori publice religioase si nereligioase.

Iran. Se afla in Vestul Asiei, este a patra cea mai mare tara aflata in Asia si a doua cea mai mare tara din Asia de Vest, primul loc e ocupat de Arabia Saudita. Este a 17-a cea mai populata tara din lume, cu peste 85 milioane de oameni, a doua cea mai mare din Orientul Mijlociu.

Sistemul sarbatorilor publice legale din Iran este unul complex, cu multe sarbatori neoficiale adaugate an de an, ajungandu-se la 26 si peste acest numar. Cele mai multe sarbatori publice din Iran se bazeaza pe zile importante si evenimente ce au legatura cu tot ce se intampla in calendarul islamic. Iranul foloseste calendarul solar si lunar Hijri, asa ca zilele in care au loc sarbatorilor nu prea sunt fixe.

Sri Lanka. Este o tara insulara din Asia de Sud, este separata de subcontinentul indian prin Golful Mannar si Stramtoarea Palk. In total, in Sri Lanka se sarbatoresc 25 de sarbatori publice legale, multe sunt religioase, multe sunt sarbatori „de interconectare” specifice tarii.

Malaezia. Are 23-25 de sarbatori publice legale pe an, si chiar ai ce face acolo avand in vedere plajele si padurile superbe care te asteapta cand ai zile libere de la stat. Cam toate sarbatorile publice din Malaezia sunt seculare si reflecta prezenta unor religii diferite si culturi diferite prezente in interiorul granitelor aceluiasi stat.

Bangladesh. Se afla in Asia de Sud, este a 8-a cea mai populata tara din lume, are peste 165 milioane de oameni intr-o zona de doar 148.460 kilometri patrati. Densitatea populatiei de acolo e printre cele mai mari. Asa ca nu e de mirare ca sunt 22 de sarbatori publice legale pe an, exista si festivaluri religioase diverse. Patru pentru sarbatorile islamice, doua pentru sarbatorile hinduse, una pentru fiecare sarbatoare budista si crestina. Si mai sunt si multe sarbatori nationale, inclusiv Ziua Limbii Martyr, 21 februarie si Ziua Nationala de Doliu pe 15 august.

Egipt. Sunt 22 de sarbatori publice legale, insa toate aceste sarbatori depasesc cu mult complexitatea unei sarbatori obisnuite. Calendarul sarbatorilor publice legale din Egipt este un mix de zile religioase si care nu au legatura cu biserica, calendarele gregorian si cel lunar islamic duc la variatii si mai multe ale datelor. Ziua Revolutiei, sarbatorita pe 25 ianuarie, este cea mai recenta sarbatoare adaugata si a devenit publica dupa 2011.

Cambodgia. Este o tara cu peisaje superbe, ai obiective turistice diferite de vizitat care iti vor atrage atentia si iti vor spune mai multe despre regiune. In Cambodgia sunt 21 de sarbatori publice legale. Calendarul sarbatorilor publice este conectat la observarile budiste, in linie cu un calendar lunar numit Khmer, dar se foloseste si anul solar. Deci avem variatii multe in privinta datei la care se sarbatoreste ceva in Cambodgia, sarbatorile publice in special.

India. Se afla in sudul Asiei, este a saptea cea mai are tara ca suprafata, a doua cea mai populata tara, cea mai populata democratie din lume. Numarul mare de culturi si istoria lunga au dus la aparitia a foarte mutle sarbatori publice, 21 la numar. Cum era de asteptat, foarte multe sarbatori publice indiene au legatura cu festivalurile religioase, cu islamismul, hinduismul, sikhismul, jainismul, budismul, crestinismul. Sunt doar trei sarbatori nationale: Ziua Republicii, pe 26 ianuarie, Ziua Independentei, pe 15 august, Ziua de Nastere a lui Gandhi, 2 octombrie.

Liechtenstein. Se afla intre Austria si Elvetia, e o tara cu peisaje muntoase impresionante, cu multe castele medievale, cu sate superbe. Tara are 20-22 de sarbatori publice legale, multe dintre acestea sunt bazate pe sarbatorile crestine, Paste, Craciun. Dar mai exista si sarbatori publice mai putin cunoscute, Ziua Sfantului Duh, iunie, Ziua Mariei, septembrie. Doua sarbatori publice sunt marcate in calendare, dar nerecunoscute legal, Ziua Clatitelor, respectiv Ziua Sfantului Berchtold, pe 2 ianuarie.

Cele mai putine sarbatori publice legale sunt in Elvetia, 7-15, in Mexic, 8, in Ecuador, 8-9, in Marea Britanie, 8, in Canada, 8-12, in Brazilia 9, in Belgia, 10, iar in Irlanda tot 10 sarbatori publice legale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.