16 decembrie 2024

In contextul razboiului din Ucraina, care dureaza de mai bine de sase luni, si al amenintarilor Rusiei cu privire la un eventual razboi nuclear, au aparut temeri reale legate de armele nucleare existente in lume si de o posibila folosire a lor in confruntari militare. Statele nucleare au admis ca detin 13.000 focoase nucleare, insa numarul lor ar putea fi mult mai mare…

O arma nucleara nu este altceva decat un dispozitiv exploziv care ajunge sa aiba o forta extrema de distrugere datorita fisiunii nucleare, fuziunii nucleare sau o combinatie a celor doua. Discutam despre bombe atomice, despre focoase nucleare, despre bombe nucleare cand avem in vedere o arma nucleara. Un tip aparte de arme nucleare sunt cele termonucleare, de exemplu bombele cu hidrogen.

Toate armele nucleare elibereaza o forta exploziva uriasa cand sunt detonate, forta masurata in kilotone si megatone, dar mai sunt importante si radiatia si caldura degajata odata ce bomba a fost detonata.

Daca sunt folosite, bombele nucleare, armele nucleare pot produse mai multe decese rapide si distrugeri, rani decat orice alte arme de pe Terra. In toata lumea avem astazi in jur de 13.080 focoase nucleare. Numarul nu e asa de mare daca ne gandim cat de multe arme nucleare existau pe vremea Razboiului Rece dintre SUA si Rusia.

Dar acum avem mai multe tari care poseda arme nucleare periculoase. Rusia are cele mai multe, peste 6.257 focoase, din care 1.458 sunt active. Tratatul START II limiteaza Rusia si SUA la doar 1.550 focoase. 3.039 sunt inactive, dar pot sa devina active cand e nevoie de ele, 1.760 sunt retrase din uz. SUA are 5.550 arme nucleare, 1.389 active, 2.361 inactive dar la dispozitia armatei oricand, peste 1.800 iesite din uz.

Sa nu uitam de China, cu 350 focoase la dispozitie, dar cu extinderea arsenalului nuclear in vedere, de Franta, 290 focoase la dispozitie, Marea Britanie, 225 focoase la dispozitie, Pakistan, 165 focoase la dispozitie, India, 156 focoase la dispozitie, Israel, 90 focoase la dispozitie, Coreea de Nord, 40-50 focoase estimate la dispozitie.

Pentru ca e pericol atat de mare daca ajung sa fie folosite, guvernele au negociat tratate, intelegeri pentru a limita orice fel de escaladare si folosire a acestora. De exemplu, avem Tratatul de Non-Proliferare Nucleara (NPT) din 1970, Tratatul de Limitare Strategica a Armelor, SALT, 1972. Scopul NPT-ului este sa nu permita raspandirea armelor nucleare in lume-conform documentului cinci state sunt state nucleare, SUA, Rusia, China, Franta, Marea Britanie.

Celelalte state nu vor fi ajutate sa dezvolte arme nucleare de tarile care le au deja si stiu totul despre ele sau sa obtina vreodata arme nucleare de distrugere in masa. Tot ce tine de partea nucleara poate fi folosit pentru obtinerea, generarea de energie si atat. In 2003, Coreea de Nord s-a retras in mod surprinzator din NPT.

Marele pericol din spatele armelor nucleare este ca nu prea ai nevoie de pregatire prea mare ca sa le lansezi. In 15 minute sau mai putin ai inceput deja un razboi atomic daca e sa ne luam dupa Rusia si SUA. In 2015, un raport sustinea ca SUA si Rusia au 900 de arme pe care le pot folosi imediat cand e nevoie. China, Israel, India sau Pakistan au arme nucleare depozitate, deci va dura ceva, zile, saptamani sa le si foloseasca, pregateasca pentru folosirea in siguranta.

Marea Britanie ar putea pregati arme nucleare dislocate oricand pe submarine cu rachete balistice, insa va dura pana cand vor ajunge sa fie la statusul de lansare in siguranta.

SUA are la momentul de fata o bomba extrem de puternica din aceasta categorie a armelor nuclearea, B83, cu 1.2 megatone, de 60 de ori mai puternica si mai periculoasa decat bomba lansata in Japonia, in 1945, la Nagasaki. 650 de bombe B83 sunt in „serviciu activi”.

B83 paleste insa in fata bombei Uniunii Sovietice Tsar Bomba, cu 50 megatone si de 2.500 de ori mai puternica decat bomba ce a distrus complet Nagasaki. Cele doua tipuri de bombe nucleare sunt cu hidrogen si utilizeaza fusiunea nucleara, bombele atomice „clasice” se bazeaza pe fisiune. Cele cu hidrogen sunt de 1.000 de ori mai puternice decat cele bazate pe fisiune.

Ne gandim in acest context si la arme nucleare strategice, cu raza mare de actiune, deplasare rapida pe distante uriase, si nonstrategice, tactice, cu o raza de actiune scurta.

Noile focoase SUA W76-2 pentru submarine au randament de 5 kilotone. Fat Man, bomba de la Nagasaki, avea 21 kilotone, a ucis instantaneu 40.000 de oameni.

Liderii Chinei, Frantei, Rusiei sau Marii Britanii, SUA au ajuns la un acord in trecut: un razboi nuclear nu poate fi castigat si nu trebuie pornit niciodata. O singura detonare a unei arme nucleare ar avea efecte catastrofale la nivel global…

Va fi posibil un viitor fara arme nucleare? Ele raman o forma de descurajare care poate preveni un atac nuclear, asa ca statele ce le detin nu au niciun interes sa scape de ele. Doar sa ai foarte mare incredere in celelalte state sa renunti la armele tale nucleare, ceea ce e imposibil acum la nivel global. Suntem deja intr-un punct in care nimeni, nicio tara, nu isi asuma sa scape de armele nucleare care ii asigura linistea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.